IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Южнокорейският вон е подценен с до 8%

Страната изглежда се намесва активно за да предотврати поскъпването на валутата, имайки предвид излишъка по текущата сметка, се казва в доклад на фонда

16:22 | 18.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Южнокорейският вон е подценен с до 8%

Южна Корея попадна под нов натиск да позволи на вона да поскъпне по-бързо, след като Международният валутен фонд обяви, че тя поддържа необичайно голям излишък по текущата сметка, а още доларови покупки ще донесат повече вреда, отколкото полза, съобщава Ройтерс.

МВФ заяви в доклад, въз основа на годишния си преглед към края на 2013 г., че вонът е умерено подценен с между 2 и 8 на сто, като посочва, че Южна Корея изглежда се намесва активно за да се противопостави на поскъпването на валутата. 

Горният край на посочения диапазон на поцененост е по вероятен, имайки предвид скорошното разширяване на излишъка по текущата сметка на Южна Корея, се казва в доклада.

От началото на годината вонът е поскъпнал с 1,8% спрямо долара и се търгува близо до 6-годишния връх от миналата седмица.

Министерството на финансите на САЩ също призова Южна Корея, в свой регулярен доклад в началото на тази седмица, да ограничи интервенциите на валутния пазар до изключителни обстоятелства и да не използва регулаторни мерки за ограничаване на поскъпването на валутата си.

МВФ посочи че излишъкът по текущата сметка на Южна Корея се смята че е с 3-4 на сто повече от нормата. Излишъкът скочи до 6,1 на сто от брутния вътрешен продукт през 2013 г. от 4,2% през 2012 година.

"В средносрочен план по-голямо повишаване на валутния курс ще насърчи пренасочването на ресурси към сектора на нетъргуемите в международен план стоки и услуги, като по този начин подкрепи още ребалансирането на икономиката", заявява МВФ

Икономиката на Южна Корея, която е четвърта по големина в Азия, разчита основно на износа за растеж и страната неколкократно отрече намеса на валутния пазар с цел поддържане на вона по-ниско от реалната му стойност.

"Страната не е съгласна с оценката на МВФ, че вонът е умерено подценен, отбелязвайки поскъпването му от 2012 г.", се казва в доклада на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още