IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се ускори през април до 1,3% на годишна база

Във Франция инфлацията достигна 0,7%, което е под очакванията на анализаторите

10:14 | 14.05.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Германия се ускори през април до 1,3% на годишна база

През април потребителската инфлация в Германия се ускори спрямо същия месец на предходната година, разкриват окончателните данни на Федералната статистическа служба Destatis, цитирани от WBPOnline. Същевременно инфлацията във Франция спрямо 2013 г. се ускори по-слабо от очакванията на анализаторите, но остана без изменение спрямо март.

Индексът на потребителските цени в най-голямата икономика на еврозоната нарасна с 1,3% на годишна база, потвърждавайки предварителните данни, публикувани в началото на месеца. Цифрата съвпадна с очакванията на анализаторите. През март инфлацията се покачи до 1%.

Измерена на месечна база, инфлацията се ускори до 0,2 на сто през април, което е по-малко от мартенското повишение до 0,3 на сто. Въпреки това данните се харесаха на експертите, които прогнозираха спад на индекса от 0,2%.

По-силната инфлация през април се дължи основно на поскъпването на пакетите за туристически пътувания и почивки – с 10,4% спрямо април 2013 г. Цените на храните и безалкохолните напитки се повишиха с 1,5%, а само тези на хранителните стоки – с 1,8% на годишна база.

Цената на енергийните източници спадна с 1,3% спрямо същия месец на предходната година, рефлектирайки върху общия прираст на индекса на потребителските цени.

Според европейската методология - т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ) – през април инфлацията в Германия се е ускорила до 1,1% на годишна база. През март покачването бе 0,9% спрямо година по-рано. На месечна база ХИПЦ се понижава с 0,3 на сто, след като през третия месец на годината се покачи с 0,3%.

През април инфлацията във Франция се ускори до 0,7% на годишна база след мартенското повишение от 0,6% спрямо същия месец на 2013 г. Въпреки това цифрата остана под изчисленията на експертите, които предричаха, че през април френската инфлация ще достигне 0,9% на годишна база.

На месечна база френската статистика не отчита промяна в индекса на потребителските цени. През март той се повиши с 0,1 на сто спрямо февруари. Анализаторите прогнозираха, че месечният ръст през април ще бъде 0,4%.

Припомняме, че през април потребителските цени в еврозоната се покачиха по-малко от прогнозираното. Инфлацията в 18-членния валутен съюз се ускори до 0,7% на годишна база през четвъртия месец на 2014 г. Пазарните нагласи обаче бяха за по-силно разширение до 0,8 на сто за периода. Данните дават повод за размисъл на Европейската централна банка преди следващото заседание на банкерите през юни. Именно тогава президентът на институцията Марио Драги каза, че ЕЦБ може да предприеме мерки срещу опасенията за изпадане в дефлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Инфлацията никога не е спирала да се качва. Или скрита или shrinkflation, винаги я има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
rat
преди 9 години
Инфлацията се ускорява, а Марио Драги говори че искал мерки срещу изпадане в дефлация ...Печатането на пари е рентабилна дейснот, но тя не трябва да е самоцел. Сега едни рестрикции да се приемат срещу Русия и инфлацията в ЕС сама ще дойде :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още