IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново без промяна в монетарната политика на Острова

Очаква се Английската централна банка да започне изтегляне на стимулите най-рано в началото на следващата година

14:43 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отново без промяна в монетарната политика на Острова

Английската централна банка (АЦБ) остана в изчаквателна позиция и не промени политиката си на днешното си редовно заседание. Така основният лихвен процент на Острова остава на рекордно ниското равнище от 0,5 на сто, а програмата за изкупуване на активи се запазва при 375 млрд. лири, пише Financial Times.

Очакванията на инвеститорите са АЦБ да започне да затяга монетарната си политика в началото на следващата година. Причина за това се опасенията, че въпреки добрите данни за икономическия растеж ситуацията на пазара на труда остава нестабилна.

По-голяма яснота за мотивите на ръководството на АЦБ ще има след две седмици, когато ще бъде публикувана стенограмата от днешното заседание. При разпространението на предходната стенограма станя ясно, че между членовете на ръководството на банката вече се наблюдават настроения за преразглеждане на лихвената политика.

Новината за запазването на основната лихва не изненада пазарите. Към 14:30 часа българско време британският паунд се търгува с минимален дневен спад срещу долара при 1,6756 GBP/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още