IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите показатели в САЩ се подобриха за четвърти пореден месец

Общият брой на хората, получаващи помощи за безработни, намаля до най-ниското ниво от почти 7 години насам

19:14 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите показатели в САЩ се подобриха за четвърти пореден месец

Индексът на водещите икономически показатели в САЩ отбеляза ръст за четвърти пореден месец, предполагайки, че икономиката ще забърза ход след слабото начало на годината, пише Bloomberg.

Показателят на Конферентния борд към Федералния резерв на САЩ (Фед), който измерва перспективата пред икономиката за следващите три месеца, се покачи с 0,5%, след като през април нарасна с 0,3 на сто.

„Икономиката е в процес на съживяване от слабото първо тримесечие“, коментира главният икономист в Comerica Inc. Робърт Дай. „Ще видим умерено растящата икономика през останалата част от годината, което ще позволи на Фед да продължи да свива нетрадиционните си стимули“, добави той.

Позицията на Фед да задържи основната си лихва ниска „достатъчно дълго“, след като бъде прекратена програмата по изкупуване на облигации, ограничава размера на разходите по заемите и благоприятства оживление на борсата, което ще подкрепи растежа.

Заявките на безработните също отбелязаха подобрение, като паднаха с 6 хил. до 312 хил. през седмицата, приключваща на 14 юни, обяви Министерството на труда. Общият брой на хората, получаващи помощи за безработни, намаля до най-ниското си ниво от почти седем години насам.

Индексът на съвпадащите показатели, който измерва състоянието на текущата икономическа активност, се покачи с 0,3% през май, спрямо ръст от 0,2 на сто през предходния месец. В същото време индексът на изоставащите индикатори нарасна с 0,4% след напредък от 0,3% през април.

„Най-накрая икономиката ще се придвижи от тенденцията на двупроцентов растеж към по-силно разширяване. От сега нататък най-голямото предизвикателство ще бъде да поддържаме нивото на ръст на доходите, който ще насърчи потреблението“, коментира икономистът в Конферентния борд Кен Голдстейн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още