IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ с ръст от 0,2% през юни

Американците са търсили повече дрехи и продукти за свободното време през шестия месец

17:13 | 15.07.14 г.
Продажбите на дребно в САЩ с ръст от 0,2% през юни

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха по-слабо от очакванията през юни, след като потребителите закупиха по-малко автомобили от очакваното и постигнатото в предходния месец. Въпреки това данните за тримесечието бяха ревизирани нагоре, пише WBP Online.

Tърсенето нарасна с 0,2% през юни в сравнение с очакваното увеличение от 0,6 на сто след 0,5 на сто през май. Равнището за април пък бе повишено до 0,6% от 0,5 на сто.

Забавянето на растежа дойде от по-слабото търсене на автомобили след солидния ръст в предходния месец. Изключвайки превозните средства, продажбите се покачиха с 0,4% както през юни, така и през май.

Въпреки това отделни данни на WardsAuto за покупките на автомобили показаха 8-годишен връх през юни. Експерти очакват правителството да преразгледа своята статистика в някоя от следващите си ревизии.

Продажбите в ресторантите и баровете намаляха с 0,3% през юни след разширението от 0,9% в предходния месец, докато покупките на строителни материали спаднаха с 1% до най-ниското си ниво от октомври миналата година. Търсенето на мебели пък се сви с 0,1% през юни, каквото бе отстъплението и през май.

Според други по-оптимистични подробности от най-новия доклад американците са търсили повече дрехи и продукти за свободното време след отстъпленията в тези сектори по-рано. Освен това продажбите на универсалните магазини се възстановиха с ръст от 1,1% след спада от 0,1% в предходния месец.

Анализатори изтъкват, че една от основните причини за по-ниските разходи напоследък е липсата на растеж на заплатите в съчетание с по-високия темп на инфлацията. Въпреки това фирмите оптимизират наемането на персонал през тази година. Много икономисти смятат, че домакинствата скоро може да усетят покачване на заплатите, което ще бъде от решаващо значение за икономиката по пътя ѝ на измъкване от ниския растеж от последните няколко години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още