fallback

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
fallback