IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните гръцки ДЦК се озова на 6-седмичен връх

Книжата поевтиняват за трети пореден ден на фона на опасенията, че страната ще изложи на риск бюджетната си дисциплина

16:50 | 24.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Доходността по 10-годишните гръцки ДЦК се озова на 6-седмичен връх

Гръцките 10-годишни правителствени облигации поевтиняват за трети пореден ден, с което доходността им се покачва до най-високото ниво за последните шест седмици. Това се случва на фона на опасенията, че страната ще започне да се финансира сама и ще подложи на риск бюджетната си дисциплина, пише Bloomberg.

Допълнителната доходност, при която инвеститорите са склонни да държат 10-годишни гръцки облигации, спрямо еквивалентните германски държавни ценни книжа също се озова на 6-седмичен връх, след като гръцките власти се срещнаха с представители на Европейския съюз.

Към 16:50 часа българско време доходността по 10-годишните ДЦК на Гърция се понижава с 2 базисни пункта, или с 0,33%, до 6,04%, след като по-рано бе отчетена най-високата стойност от 14 август досега, а именно 6,21%. През септември доходността дори слезе до 5,52%, след като през март 2012 г. скочи до рекордните 44,212%.

Разликата в доходностите, или спредът, между гръцките и германските 10-годишни  ДЦК се разшири с 11 базисни пункта до 516 базисни пункта – най-високата стойност от 13 август насам.

„Налице са опасения относно това дали гърците ще се придържат към стриктната фискална политика и дали ще продължат нужните реформи, ако излязат от помощна програма“, коментира анализаторът в ING Groep Алесандро Джиансати. „Трябва да припомним и че от началото на годината гръцките облигации се представят най-добре. Ето защо сега е налице известно прибиране на печалбите и книжата не са много ликвидни. Когато имате значителни разпродажби, те лесно се отразяват на цената.“

От началото на годината до 23 септември гръцките облигации добавят 29% към стойността си, сочат данни на Bloomberg. Това е повече в сравнение с възвръщаемостта от 6,9% за германските книжа и 13% за испанските.

Гръцката спасителна програма ще бъде тема на разговор в следващите седмици, каза вчера германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата й с премиера Андонис Самарас в Берлин. Той пък заяви, че Гърция не иска нова международна спасителна финансова програма и намекна, че предстои нов план за икономически реформи.

От 2010 г. Гърция разчита на два спасителни пакета на обща стойност 240 млрд. евро. Плащанията от партньорите от еврозоната следва да приключат през тази година, а тези от Международния валутен фонд – през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още