fallback

Турция приветства количествените улеснения на ЕЦБ

Лирата поевтиня до 8-месечно дъно под натиска на силния долар

13:01 | 29.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще има положителни последици за развиващите се пазари и ще компенсира опасенията за нормализиране на монетарната политика на Федералния резерв. Такова становище изрази министърът на финансите на Турция Мехмет Шимшек, коментирайки очакванията на страната за бъдещето на валутните пазари.

Лирата се търгува на 8-месечно дъно, като няколко други развиващи се пазари също показват признаци на слабост на фона на очакванията на инвеститорите за по-високи лихви в САЩ. По време на обедната търговия в понеделник турската валута губи 0,83 на сто до 2,2811 за един щатски долар.

Според Мехмет Шимшек обаче стимулите от страна на ЕЦБ ще бъдат "от значение за Турция", която има "силни връзки" с еврозоната.

"Това е добра новина за нас", каза той пред CNBC в понеделник. По думите му позитивите за турската икономика в момента надминават негативите, но правителствената цел за икономическа експанзия в размер на 4% през тази година може би е непостижима поради редица непредвидени събития.

"Рисковете за нашите прогнози за растежа се увеличиха", каза Шимшек, визирайки конфликтите в Ирак и Сирия, както и продължаващото буксуване на икономиката на еврозоната.

По-рано през септември Турският статистически институт (TUIK) съобщи, че БВП е нараснал с 2,1% през второто тримесечие спрямо разширението от 4,3 на сто в предходните три месеца.

Пазарните очаквания бяха за разширение от 2,7%, докато TUIK предвиждаше експанзия от 3,2 на сто.

През миналия месец Турската централна банка, чиято политическа неутралност е сериозно оспорвана от множество анализатори, запази основния си лихвен процент. Очаква се обаче правителството да увеличи натиска върху регулатора да намали отново ставките, ако растежът продължи да се забавя. Подобен ход би поставил лирата под допълнителен натиск спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 05.09.22 г.
fallback