fallback

Да заложиш на еврото - запазено място за Титаник?

Според някои анализатори предстои главоломно потъване на единната европейска валута спрямо долара

11:21 | 02.10.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В навечерието на днешното редовно заседание на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) валутните анализатори размишляват върху възможността да се включат във вече пренаселения пазар на залози върху еврото, пише CNBC.

От началото на годината единната валута, споделяна от 18-те държави членки на еврозоната, е на еднопосочно пътешествие на юг. ЕЦБ разширява своя счетоводен баланс, докато централните банки в САЩ и Великобритания обмислят как да променят курса на ултрагъвкавата си парична политика.

Вчера еврото се търгуваше на двугодишно дъно от 1,2571 долара преди курсът да се покачи до 1,2621 долара. Незадоволителните данни за германската промишленост върнаха курса на еврото до 1,2589 долара. Във вторник единната валута слезе до 26-месечно дъно спрямо британската лира.

От началото на годината еврото губи 8,22% от стойността си спрямо долара. Американските пари пък наскоро изкачиха 4-годишен връх спрямо кошница от валути. Еврото е напът да запише най-лошият си годишен спад от 2005 г. насам. През септември пък еврото отчете най-голямото си месечно понижени от февруари 2013 г.

Ръководителят пазарни анализи в Monex Europe Ранко Берих смята, че еврото ще се срине главоломно. „Дълга позиция спрямо еврото е все едно да си запазиш място на Титаник“, посочва анализаторът.

Главният икономист на Capital Economics Джон Хигинс предрича курс от 1,15 долара за едно евро до края на 2016 г. заради разминаващите се посоки на паричната политика на ЕЦБ и на Федералния резерв на САЩ.

Мнозина анализатори прогнозират, че днес президентът на ЕЦБ Марио Драги само ще разясни програмата за покупка на ценни книжа, обезпечени с активи, която обяви през септември, и няма да намалява още лихвите или да стартира количествени улеснения.

През изминалата седмица късите позиции срещу еврото нараснаха за пореден път, сочат данни на Федерална комисия за търговия със стокови фючърси. Анализаторите смятат, че инвеститорите купуват долари за сметка на еврото, като трейдърите спекулират с времевата рамка на първото покачване на лихвите в САЩ.

Анализаторите смятат, че курсът на еврото ще върви само надолу. Техническият анализ на експертите на ADS Securities обаче сочи, че еврото може да запише лек отскок в следващите няколко сесии. Ето защо трейдърите с краткосрочен хоризонт трябва да бъдат внимателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
fallback