fallback

Русия е разпродала 6 млрд. долара от резервите си в последните 10 дни

Опитите за изкуствено фиксиране на рублата ще доведат до още по-силно поевтиняване, посочи гуверньорът на Руската централна банка

19:07 | 13.10.14 г. 18

Руската централна банка (РЦБ) е похарчила около 6 млрд. долара от международните си резерви в последните 10 дни, за да подкрепи националната валута, заяви гуверньорът на институцията Елвира Набиулина.

"В момента подкрепяме валутния курс чрез продажба на средства от нашите резерви. Продадени са около 6 млрд. долара през последните десет дни", каза Набиулина пред Държавната дума – долната камара на руския парламент.

Ръководителят на регулатора отбеляза обаче, че фиксирането на обменния курс ще бъде контрапродуктивна мярка, която противоречи на логиката на пазара.

"Не можем да ограничим пазарните фактори. Опитите за изкуствено на фиксиране обменния курс на рублата има вероятност да доведат до още по-силно поевтиняване на националната валута, което ще се отрази неблагоприятно на икономиката", отбеляза още Набиулина.

Според нея рублата в момента не е напълно свободно търгуема, но динамиката ѝ се влияе на първо място от пазарните фактори, включително и от ситуацията на петролните пазари.

Междувременно РЦБ и Китайската централна банка подписаха споразумение за валутен суап в национални валути. Целта е създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции между Русия и Китай, предава БТА. 

Обемът на суап линията е 150 млрд. юана, като споразумението е за срок от три години и може да бъде удължено със съгласието на двете страни. 

Валутният суап между централни банки е инструмент, който дава възможност на всяка от страните да получи достъп до ликвидност във валутата на другата държава, заобикаляйки необходимостта да прави покупки на валутните пазари. 

"Внешекономбанк" и Export-Import Bank of China (ЕIBC) пък подписаха рамково кредитно споразумение на стойност 2 млрд. долара. Документът предвижда отпускане на дългосрочни кредитни ресурси за финансиране на проекти, които ще бъдат изпълнявани на руска територия, включително в руския Далечен изток и Сибир.

Подобно споразумение е подписано и между ЕIBC и руската ВТБ. Китайският кредитор ще може да отпусне на руския си партньор кредитна линия в юани или рубли на обща стойност, равняваща се на 2 млрд. долара.

Според официалните изявления кредитната линия може да бъде използвана за финансиране на вноса на редица видове стоки от Китай – от хранителни продукти до високотехнологично оборудване.

По време на търговията в понеделник руската валута удари ново рекордно дъно спрямо долара. Eдин брой от щатските пари се разменя за 40,495 рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
fallback