IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското производство с ускорение през октомври

Секторният PMI индекс за валутния блок се повиши до 50,6 пункта спрямо 50,3 пункта през септември

12:23 | 03.11.14 г.
Европейското производство с ускорение през октомври

Заводите в еврозоната са постигнали по-високи темпове на активността през октомври в сравнение с предходния месец, подкрепени от по-доброто представяне в Германия.

Индексът на мениджърите по покупките за производствения сектор във валутния блок се е повишил до 50,6 пункта спрямо 50,3 пункта през септември, показа окончателният доклад на Markit Economics.

Коментирайки доклада Роб Добсън, старши икономист в Markit, каза, че "представянето на производството в еврозоната е останало като цяло без изменение в началото на последното тримесечие, тъй като секторът се бори да възстанови позагубеното сцепление след забавянето в средата на годината. Затова производство е малко вероятно да предостави какъвто и да е значим тласък на анемичния растеж на БВП на валутния съюз".

"Може би най-тревожна е тенденцията за новите поръчки – ключов индикатор на бъдещия растеж на производството, който намалява за втори пореден месец. Трудно е да се види какъвто и да е значителен тласък на производителността в краткосрочен план, докато търсенето на пазара остава свито и потиснато от вътрешните условия, забавянето на растежа на износа и продължаващата икономическа несигурност", коментира още той.

Активността в заводите в Германия е ускорила темпа си на растеж през октомври, като окончателният PMI индекс удари 51,4 ​​пункта, възстановявайки се от спада през септември. Анкетираните от WBP Online анализатори бяха заложили на ниво от 51,8 пункта.

В Италия представянето на производствения сектор се влоши до 17-месечно дъно през октомври, отчитайки 49 пункта спрямо 50,7 пункта през септември. Прогнозите бяха за ниво от 50,6 пункта.

Френският производствен сектор остана на червено за шести пореден месец през октомври, спадайки до 48,5 пункта в сравнение с 48,8 пункта в предходния месец. Пазарът бе заложил на ниво от 47,3 пункта.

Междувременно без промяна остана активността в Испания, където очакванията за спад до 52,2 пункта бяха опровергани със задържане на нивото от 52,6 пункта през октомври.

В сряда Markit ще публикува окончателните резултати за октомври за активността в сектора на услугите в Германия, Франция, Испания, Италия, както и еврозоната като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още