fallback

Рублата се срина до нови исторически дъна спрямо долара и еврото

Руските пари изгубиха над 3% от покупателната си сила, след като ОПЕК запази производствения си таван

22:44 | 27.11.14 г. 12

Рублата отстъпи до исторически дъна спрямо долара и еврото в четвъртък в резултат на решението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да запази производствения си таван.

Руската валута изтри по над 3% спрямо щатските и европейските пари до съответно 49,197 за един долар и 61,149 за едно евро. Непосредствено преди оповестяването на решението равнищата бяха съответно 48,64 и 60,27.

По-рано през деня производителите на петрол от Персийския залив, водени от Саудитска Арабия, запазиха дневния си производствен таван от 30 млн. барела.

"Както ви казах по-рано, производството няма да бъде понижено", заяви петролният министър на Саудитска Арабия Али ал Наими, напускайки срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) във Виена.

Венецуелският външен министър Рафаел Рамирес напусна заседанието видимо ядосан и отказа да коментира резултата.

Богатите държави от Персийския залив изтъкнаха нееднократно, че са готови да устоят на ниските цени, които обаче не са по вкуса на Венецуела и Иран – две от членките на ОПЕК. Според венецуелските и иранските власти свиването на производството ще стабилизира пазара и ще намали натиска върху държавните им бюджети.

От друга страна, решението за запазване на текущите производствени равнища на практика дава ново начало на битката за пазарен дял.

Богатата на енергийни ресурси Русия генерира около половината от федералните си бюджетни приходи от износа на петрол и природен газ.

Рублата поевтинява вече с над 30% през тази година под натиска както на движенията на енергийните пазари, така и на санкциите на Запада спрямо Кремъл. Причината е ролята на Москва в конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback