IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави до 12-годишно дъно през ноември

Ръстът на потребителските цени на Острова е 1% на годишна база при очакванията на пазара за 1,2%

13:21 | 16.12.14 г.
Инфлацията във Великобритания се забави до 12-годишно дъно през ноември

Потребителската инфлация във Великобритания изненадващо се забави до 12-годишно дъно през ноември вследствие на спада на цените на горивата, показаха последните данни на Службата за национална статистика обяви (ONS).

Инфлацията на Острова се забави до 1% на годишна база при очакванията на пазара за ниво от 1,2 на сто. През октомври потребителските цени нараснаха с 1,3% спрямо година по-рано.

По-рано през декември Английската централна банка (АЦБ) прогнозира, че базисната потребителска инфлация ще се забави дори под 1% в някакъв момент през следващите шест месеца. Едно подобно развитие ще принуди гуверньора на институцията Марк Карни да напише отворено писмо до финансовия министър Джордж Озбърн, в което да обясни защо това се е случило, предава WBP Online.

През годината до ноември 2014 г. цените на храните спаднаха с 1,7% – най-голямото отстъпление от юни 2002 г. При горивата пък спадът достигна 5,9%.

Инфлацията се забави рязко през последните 12 месеца и АЦБ предупреди през ноември, че темпът ѝ може да спадне под 1% през следващите шест месеца. Очаква се целевото равнище от 2 на сто да не бъде достигнато в следващите три години.

През миналата седмица в интервю за Birmingham Post Карни заяви, че основният лихвен процент ще се увеличи въпреки настоящото ниско равнище на инфлацията, без да посочва точен график.

"Тази икономика (британската – бел. ред.) има баланс и инфлацията ще се върне към 2% през следващите няколко години. Това ще означава по всяка вероятност, че лихвените проценти ще трябва да се увеличат", изтъкна ръководителят на централната банка.

В отделен доклад ONS съобщи, че средните цени на жилищата са се увеличили с 10,4% през годината до октомври в сравнение с увеличението от 12,1% месец по-рано. Цените на жилищата са нараснали с 10,8% в Англия, с 5,7% в Уелс, с 4,9% в Шотландия и с 4,9% в Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още