fallback

Централната банка на Русия: Ситуацията е критична

Невинаги сме в състояние да предскажем дори краткосрочните перспективи за нашия финансов пазар, посочи първият заместник-гуверньор

16:49 | 16.12.14 г. 10

Руската централна банка (РЦБ) направи оценка на положението на валутния пазар и го оценява като критично, заяви първият заместник-гуверньор Сергей Швецов по време на кръгла маса за финансовите пазари в Москва във вторник.

"Ситуацията е критична. Това, което се случва, не можех да си го помисля дори и в кошмарите си преди една година. Но за съжаление ние невинаги сме в състояние да предскажем дори краткосрочните перспективи за нашия финансов пазар. Много от участниците са в тежко състояние в резултат на тези събития", каза той.

Според Швецов действията на регулатора в областта на паричната политика не се ограничават само до увеличаване на основния лихвен процент до 17%. Той отбеляза, че всички решения, които се изказаха до момента по медиите, имат свои собствени недостатъци. Централната банка реши да повиши основния лихвен процент след много "внимателен анализ", отбеляза той, цитиран от "Интерфакс".

"Предизвикателствата са много. В следващите дни мисля, че ситуацията ще бъде сравнима с най-трудния период през 2008 г. Мисля, че на база на опита в много кризи ще намерим правилното решение и ще оцелеем в тази ситуация. Надявам се на това", каза първият заместник-гуверньор на РЦБ.

Във вторник разглежданият от мнозина експерти като до голяма степен отчаян ход по покачване на лихвите в Русия не даде желания резултат. Руската рубла продължава да губи позиции спрямо щатския долар и еврото.

Към края на търговията в Москва във вторник един брой от зелените пари се разменя за 72,385 рубли.

Същевременно валутната двойка евро-рубла е на ниво от 90,137 при дневно покачване от 10,48 на сто. За кратко курсът премина дори 100 рубли за 1 евро.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 05.09.22 г.
fallback