fallback

Рублата възвърна позиции спрямо долара и еврото

Германският бизнес се опасява от негативните ефекти от евтината руска валута

09:54 | 22.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След няколкото дни на постоянен спад както спрямо долара, така и спрямо еврото, руската рубла възвърна в понеделник част от позиции си спрямо валутите на САЩ и еврозоната.

Малко след 10 часа рублата си връща около 4,16% от стойността и се търгува при 56,429 за един долар на Московската фондова борса.

Поскъпването спрямо еврото пък е c около 3,10% до 69,03 рубли.

Германски фирми, развиващи бизнес с Русия, се оплакаха от спада на стойността на руската валута на фона на западните санкции, наложени срещу Москва вследствие на кризата в Украйна.

"Кризата в руската икономика поставя още по-сериозна спирачка върху дейността на германските бизнесмени в Русия", посочи Фолкер Трейер, ръководител на Асоциацията на германските промишлени и търговски камари в интервю за Bild am Sonntag.

"Една от осем компании обмисля оттегляне от Русия. Така че нарушението на толкова много бизнес отношения е неизбежно", каза той.

Трейер добави, че една на всеки три германски фирми ще трябва да уволни работници и служители или да затвори проекти в Русия вследствие на спада на рублата.

Според официалната статистика 10 процента от германските фирми казват, че техните дългосрочни руските партньори се обръщат далеч от Европа и се насочват към азиатските пазари.

В сряда германската комисия по източноевропейските икономически отношения заяви, че пропадането на рублата ще доведе до 20-процентен спад на износа на Западна Европа към Русия.

От началото на годината рублата изгубила приблизително 50 на сто от стойността си спрямо щатския долар.

Рублата преживява най-тежката криза от 1998 г. вследствие на западните санкции, наложени на Русия поради дейността ѝ в Украйна, понижените цени на петрола и цялостното недоверие на пазара.

В предимно рускоговорящите райони в Източна Украйна продължават жестоките сблъсъци между проруските сили и украинската армия. САЩ и Западна Европа обвиняват Москва за намесата ѝ, но твърденията се отричат от Кремъл.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
fallback