fallback

Отливът на капитали от Китай достигна 91 млрд. долара през четвъртото тримесечие

Това е знак за промяна в икономическата структура на cтраната, посочват експерти

10:29 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Капиталовата сметка на Китай е отчела дефицит от 91,2 млрд. долара през последното тримесечие на 2014 г., показаха последните данни на Държавната администрация за валутен обмен.

Последният доклад на китайските власти показа, че излишъкът по текущата сметка е спаднал до 61,1 млрд. долара. Новината дойде след поредицата разочароващи макроикономически данни от Поднебесната империя.

"Това е знак за промяна в икономическата структура на Китай", посочиха експертите от Mizuho Securities Asia в Хонконг, цитирани от WBP Online. "Очакването за спада на юана се появи отново и помогна за изтичането на капитали", добавиха те.

Китайските компании увеличават своите задгранични инвестиции и бизнес дейности, докато забавянето на икономическия растеж в страната може да намали бъдещите възможности за поява на чуждестранните инвеститори.

Дори и така обаче Китай изпревари САЩ като най-предпочитана дестинация за преки чуждестранни инвестиции през 2014 г. Третата позиция в класацията на UNCTAD зае Хонконг.

Икономиката на Китай се разшири с най-бавния темп от 24 години през 2014 г. Брутният вътрешен продукт нарасна със 7,4%, оставайки леко под целта на властите за равнище "около 7,5%".

Все повече анализатори прогнозират допълнителни ходове от страна на централната банка с цел подпомагане на икономиката. Китайската централна банка изненада пазарите през ноември, свивайки лихвите за първи път от 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:43 | 11.09.22 г.
fallback