fallback

Ръстът на БВП на САЩ бе ревизиран надолу

Икономическият растеж през последното тримесечие бе преразгледан от 2,6% на 2,2%, но надмина очакванията на анализаторите

16:49 | 27.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономическият растеж на Съединените щати бе ревизиран леко надолу, съобщава Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на САЩ е нараснал с годишен темп от 2,2 на сто през последното тримесечие на 2014 година, сочи втората оценка на министерството на търговията. Според предишната оценка растежът бе 2,6 на сто. Същевременно потребителските разходи, които формират около 70 на сто от американската икономика, са скочили с 4,2% за периода октомври-декември 2014 г. (спрямо първата прогноза за ръст от 4,3%) благодарение на засилването на пазара на труда и понижението на цените на горивата. 

През четвъртото тримесечие на 2014 г. инвестициите на бизнеса са забавили ръста си до 0,9% на годишна база, след като първата оценка бе за ръст от 1,9%, а през предходното тримесечие записаха увеличение от 7,7%.  Въпреки това обаче икономическият ръст е по-висок от очакванията на анализаторите, чиято средна оценка бе за ревизия до 2,1 на сто. Консенсусната прогноза на 83 икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за ръст от 2 на сто. През третото тримесечие растежът на най-голямата световна икономика достигна 5 на сто. „Днешните данни за ръста на икономиката може да засилят съмненията за евентуална спирачка пред щатската икономика“, заяви анализаторът от CMC Майкъл Хюсън. „Икономиката функционира доста добре“, казва от своя страна Скот Браун, главен икономист в Raymond James & Associates Inc., който коректно е предсказал ревизирания ръст. „Свидетели сме на по-добър ръст на работните места и на спад на цените на горивата, от който печелят потребителите и малкият бизнес, и който ще помогне за насърчаване на ръста“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
fallback