fallback

Украйна блокира биткойн сметките на сепаратистите в Луганск и Донецк

Властите в Киев ще насочат усилия и върху картите и банковите сметки

12:21 | 23.03.15 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украинското правителство планира да блокира биткойн сметките, използвани от сепаратистите, действащи в източните райони на страната, съобщава CoinDesk, позовавайки се на информация на украинското електронно издание iPress.

По думите на Валентин Наливайченко, председател на службата за сигурност на Украйна, властите ще насочат усилия и върху картите и банковите сметки.

"Финансирането на тероризма на територията на Украйна се извършва не само чрез средствата, идващи от Русия, но и посредством опитите да се печелят пари чрез електронни системи... Ние ще работим, за да блокираме карти и биткойн сметки, които се използват от сепаратисти", отбеляза той.

Наливайченко не даде повече подробности как службата за сигурност планира да блокира сметките.

В същото време потребителите на Reddit подхраниха спекулациите, че украинската платформа за обмен BTCTrade.com.ua вече не е недостъпна за част от потребителите в страната. Потвърждението дойде от Twitter: "Приватбанк заподозря нещо, поднасяме нашите извинения, временно плащанията в гривни са преустановени".

 

#приватбанк заподозрил нас в чем-то, приносим всем извинения, временно выплаты гривны приостоновленны...

— btc_trade_ua (@btc_trade_ua) March 19, 2015

 

"Приватбанк" е най-голямата търговска банка в Украйна.

Службата за сигурност на Украйна е агенция със специално предназначение в областта на правоприлагането. Тя служи като основен орган на страната в областта на контраразузнаването и борбата срещу тероризма.

Въпреки твърденията, че биткойнът е използван за финансиране на терористична дейност единствено в Източна Украйна, дигиталната валута също така играеше важна роля и в протестите в Киев. След отстраняването на президента Виктор Янукович от поста и последвалото изригване на бурни демонстрации в цялата страна, хората се объркана към алтернативни разплащателни средства на фона на пропадането на местната валута.

Изпращането на пари в Украйна обаче не беше лесна задача. PayPal позволяваше само изходящи трансфери от страната, международните банкови преводи отнемаха по дни, за да се осъществят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 11.09.22 г.
fallback