fallback

Стенли Фишер: Фед трябва да подготви света за покачването на лихвите

Корекцията на ставките може да доведе до по-голяма, но управляема пазарна волатилност, заяви заместник-председателят на централната банка

21:20 | 26.05.15 г. 9

Действията на Федералния резерв на САЩ по повишаване на лихвените проценти могат да доведат до по-голяма пазарна волатилност, но като цяло въздействието ще бъде управляемо, заяви във вторник заместник-председателят на централната банка Стенли Фишер.

Според Фишер пазарите не трябва да се изненадат от момента или темпа на покачване на ставките. За целта Фед трябва да ги подготви света за "това, което предстои".

По думите му "повечето развиващи се пазари са подготвени лихвените проценти в САЩ да се повишат".

Федералният резерв заяви, че би могъл да повиши ставки още през юни, въпреки че движението на фючърсите върху федералните фондове показват, че пазарът по-скоро очаква това да се случи през декември.

През миналата седмица председателят на Фед Джанет Йелън отново подчерта, че институцията ще покачи ставките през тази година. Нейното изказване беше направено на фона на растящите притеснения за поява на нестабилност на пазарите. Централната банка се опитва да убеди скептичните инвеститори да приемат неизбежното – край на периода, продължаващ повече от 6 години, на основен лихвен процент около нулата. 

Според Йелън слабите данни за развитието на икономиката на САЩ в началото на годината са в резултат от "статистически шум, поради което тя очаква укрепване в следващите месеци.

Председателят на централната банка на САЩ призна, че прогнозите за развитието на икономиката са несигурни на фона на ниската инфлация. В същото време обаче тя посочи, че забавянето на повишаването на лихвите, докато заетостта и инфлацията достигнат целите на Фед, може да доведе до прегряване на икономиката на страната.

Ройтерс припомня, че още в свое изказване през март Йелън коментира, че Фед ще повиши лихвите през тази година. Тогава обаче председателят на институцията изрази своите тревоги, че намаляващата инфлация или ръстът на заплатите може да забави плановете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:57 | 11.09.22 г.
fallback