fallback

Русия ще покачва постепенно международните си резерви до 500 млрд. долара

Резервите покриват повече от тримесечния внос, краткосрочния дълг и 20% от парите в обращение, заяви гуверньорът на централната банка

12:03 | 04.06.15 г. 12

Международните резерви в съответствие с международните стандарти на Русия са достатъчни, заяви по време на Международния банков конгрес в Москва гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина, цитирана от "Росбалт".

"Според всички международни стандарти ние имаме достатъчно резерви. Нашите резерви покриват повече от тримесечния внос, краткосрочния дълг и 20% от парите в обращение", каза ръководителят на централната банка.

Набиулина подчерта, че регулаторът си поставя задачата да покачи за няколко години международните резерви на страната до 500 млрд. долара.

"Една от задачите в близкото бъдеще – да се ​​повишат (международните резерви – бел. ред.) в продължение на няколко години. В оптималния случай резервите трябва да са достатъчни за покриване на значителни капиталови потоци в продължение на 2-3 години. Ето защо ние оценяваме като добро ниво резерви в размер на до 500 млрд. долара. Това е нивото, с което бяхме свикнали. Ние вярваме, че натрупването на резерви трябва да става постепенно, за да бъде в съответствие с основната цел – намаляване на инфлацията до 4% в средносрочен план", каза още гуверньорът на Руската централна банка.

През 2014 г. банката изхарчи десетки милиарди долари в подкрепа на потъващата рубла, което изпрати международните резерви на страната до около 385 млрд. долара през първото тримесечие на 2015 г. от над 500 млрд. долара година по-рано. За последно централната банка се намеси на валутния пазар през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
fallback