fallback

Руската централна банка е прекратила покупките на чужда валута

Вътрешният валутен пазар е нестабилен, смятат от институцията

11:12 | 29.07.15 г. 11
Автор - снимка
Редактор

От вторник централната банка на Русия е преустановила операцията по попълване на валутните си резерви заради волатилността на валутните пазари, съобщава руската информационна агенция ТАСС, като се позовава на съобщение на институцията. 

От 13 май т.г. централната банка осъществява регулярни покупки на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар, за да попълва международните си резерви. Обемът на сделките достигаше 200 млн. долара дневно.

За периода 13 май – 23 юли руската централна банка е купила на вътрешния пазар повече от 10 млрд. долара.

На 27 юли доларът поскъпна с 1,22 рубли, като надвиши 59 рубли за първи път от 23 март, отбелязва агенцията. Еврото пък поскъпна с 2 рубли, като надвиши 65 рубли. На следващия ден щатският долар и еврото продължиха да поскъпват.

В резултат на повишената нестабилност на вътрешния валутен пазар централната банка на 27 юли е намалила обема на покупките на чуждестранна валута до 160 млн. долара.

"Централната банка на Русия многократно е заявявала, че ще сведе до минимум въздействието на операциите за попълването на международните резерви върху валутния пазар чрез бързо настройване на обема на покупките на чуждестранна валута“, посочват от пресслужбата на институцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
fallback