fallback

Пекин отново силно понижи референтния курс на юана

Централната банка смъкна курса с нови 1,6%, като валутата падна до четиригодишно дъно

09:16 | 12.08.15 г. 17
Автор - снимка
Създател

За втори пореден ден Централната банка на Китай силно понижи референтния курс на юана спрямо долара, задълбочавайки фактическата девалвация на китайската валута, предаде AFP.

Централната банка на Китай понижи референтния курс до 6,3306 юана за един долар спрямо 6,2298 юана, около който китайската валута може да се движи в рамките на 2% дневно нагоре и надолу. Това е намаление с 1,6 на сто спрямо курса от предишния ден. По този начин юанът се намира на четиригодишно дъно.

Вчера централната банка намали с близо 2 процента референтния курс, което беше най-рязкото обезценяване от 2005 г. След хода си от вторник банката заяви в съобщение, че става дума за „еднократна корекция". В бъдеще средната стойност следва да бъде ориентирана към развитието на пазара и към цените на затваряне на търговията от предишния ден. Банката също така обяви, че ще запази юана стабилен на "разумно" ниво.

По всеобщо мнение това решение има за цел да спре забавянето на икономическата активност в страната, давайки нов тласък на изпадналия в затруднения сектор на външната търговия. 

С отслабването на валутата властите възнамеряват да направят китайските стоки по-конкурентни на световните пазари и да насърчат местната икономика. Стъпката обаче предизвиква тревога за предизвикването на валутна война между търговците на пазарите.

Неяснота има и по отношение на това дали ще последват още стъпки в същата насока. В свое изявление от сряда централната банка написа, че „в момента няма база за това да се продължи със смъкването на курса“.

Износът на Китай се срина през юли с 8,3 на сто спрямо предишната година. С тази стъпка китайският експорт може да бъде насърчен. Експерти очакват, че чрез обезценяването на валутата ще се стабилизира износът към други страни.

Междувременно Международният валутен фонд поздрави интервенцията на Централната банка на Китай. Пазарните сили ще играят по-силна роля в определянето на курса, а това според Фонда е правилна стъпка в посока към по-голяма гъвкавост. Организацията очаква до три години Китай да има напълно гъвкава система на валутните курсове.

Юанът не е свободно плаваща валута като еврото. Вместо това тя е обвързана към долара. Централната банка на Китай определя всеки работен ден референтния курс, около който юанът може да варира ограничено.

Още за решението на китайската финансова институция да понижи курса на юана можете да научите от коментара на Делян Петришки от TB Bulgaria On Air и Свилен Колев от Investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:00 | 13.09.22 г.
fallback