fallback

Юанът се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута

Китайските пари изпревариха японската йена, като изостават само от долара, еврото и британската лира

15:26 | 06.10.15 г. 20
Автор - снимка
Създател

Китайският юан изпревари японската йена и се превърна в четвъртата най-използвана платежна валута въпреки неочакваната девалвация и опасенията относно забавянето на икономическия растеж на Китай, пише Financial Times.

През август 2,79% от всички плащания в глобален мащаб в стойностно изражение са извършени в китайската валута. Делът на юана нараства от 2,34%, колкото бе през юли. Така задминава този на йената, който е 2,76%, сочат актуалните данни на доставчика на платежни услуги Swift.

Към август 2012 г., например, делът на юана бе 0,84% и заемаше 12-то място. Но след това измести хонконгския долар, швейцарския франк и канадския долар. Китайските пари изостават само от американския долар, еврото и британската лира.

„Нашите доказателства потвърждават пътя на юана към превръщането му в международна валута. Налице е призив за действие сред финансовата общност, което е от ключово значение за продължаващия успех на юана“, гласи становище на Swift.

Според Swift 36% от всички банки, осъществяващи плащания с Китай и Хонконг, използват юана за някои трансакции.

Със 70,4% Хонконг остава основен център на офшорните и презгранични плащания с юани. Сингапур и Лондон са следващите големи играчи, формиращи 24,5% и 21,6%, съответно. Общо това е 200%, тъй като всяко плащане се извършва между две страни.

В допълнение към изкачването на глобалните класации сега юанът е най-използваната валута за презгранични плащания от и за Китай и Хонконг с региона на Азиатско-тихоокеанския регион.

През юли около 84% от плащанията между Южна Корея и Китай или Хонконг са били в юани, отчитат от Swift.

Голяма част от презграничните плащания в юани са за уреждането на търговски сделки. Плащанията в юани към и от Китай възлизат на 5,7 трлн. юана (900 млрд. долара) през първото полугодие на 2015 г. и формират повече от една четвърт от търговията на Китай, сочат данни на централната банка на страната. Използването на юана за трансгранични инвестиции остава минимално.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
fallback