fallback

Китай стартира нова платежна система

За правителството в Пекин това е важен проект за насърчаване на интернационализацията на местната валута

13:04 | 08.10.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китай стартира новата си международна платежна система CIPS. Тя ще замени от 8 октомври редица съществуващи мрежи, съобщи Народната банка на Китай, цитирана от Ройтерс.

Чрез въвеждането на CIPS страната възнамерява да гарантира, че операциите в юани могат да се обработват по-бързо и по-евтино в бъдеще. 

За правителството в Пекин това е важен проект за насърчаване на интернационализацията на местната валута. По данни на централната банка около 19 кредитори, сред които Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и дъщерната компания на HSBC Holdings Plc’s в Китай, участват в новата система.

Китай иска да направи юана "по-свободно използваем" в световната търговия и финансите, за да подкрепи кандидатурата му за включване в кошницата от специални права на тираж на МВФ заедно с долара, еврото, йената и британската лира, коментира Bloomberg.

Юанът изпревари йената преди дни, ставайки четвъртата най-използвана валута за глобални плащания в света през август, пренебрегвайки изненадващата девалвация през същия месец.

„Новата система осигурява допълнителен избор за трансгранични сделки с юани и по този начин помага за интернационализацията на валутата", казва Кера Конг от BOC Hong Kong Holdings Ltd. „Ползването на юана в Азиатско-тихоокеанския регион расте много бързо, което би укрепило трансакциите с юани и в Европа и Северна и Южна Америка", допълва експертътг. 

Анализатори смятат, че членуващите в системата чуждестранни финансови институции ще извлекат полза от CIPS.  Те биха могли да отнемат пазарен дял от доминиращите досега в сетълмента на сделките с йени китайски банки. Чуждестранните платформи за търговия с йени, каквито има във Франкфурт и Лондон, могат пък да загубят част от значението си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
fallback