fallback

Продажбите на дребно в САЩ нарастват с 0,2% през ноември

Слабият ръст се обяснява с ниските продажби на коли и евтиното гориво

16:27 | 11.12.15 г.

Продажбите на дребно в САЩ нарастват с 0,2% на месечна база през ноември – малко под прогнозите на пазарите за 0,3% увеличение, съобщи WBP online, позовавайки се на данни от Министерството на търговията.

Потвърждават се резултатите за октомври от 0,1% ръст, но тези за септември са ревизирани в низходяща посока и показват спад от 0,1%

Слабият ръст през ноември се обяснява с ниските продажби на коли и евтиното гориво.

Продажбите на автомобили отчитат спад от 0,4% на месечна база, което е понижение втори пореден месец. На годишна база обаче има повишение от 4%. 

Продажбите на бензиностанциите се понижават с 0,8% през ноември, а на годишна база спадът възлиза на 20 на сто. Средната цена на галон (около 3,8 литра) намалява с близо 13 цента до 2,26 долара, което е най-ниското ниво от януари насам.

Когато се изключат продажбите на автомобили и на гориво, данните за потреблението са стабилни и повишението е 0,5%, което е най-големият месечен ръст от четири месеца. На годишна база повишението е 3,6%.

Ключовите данни обаче са за продажбите на дребно с изключение на автомобили, бензин, строителни материали, и услуги в хранителния бизнес, посочва WBPonline. В този случай има ръст от 0,6% и е най-рязкото повишение от половин година, както и над прогнозите на анализатори за 0,4% ръст.

Ако домакинствата продължат със стабилното потребление, икономиката на САЩ може би ще изпрати по-стабилно тримесечие, отколкото мнозина икономисти очакваха.

Отделни данни показаха 0,3% ръст на производствените цени на месечна база през ноември при очаквано нулево повишение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 12.09.22 г.
fallback