IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ нараства с 2% през третото тримесечие

Данните са ревизирани с 0,1 процентен пункт в низходяща посока

17:08 | 22.12.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на БВП в САЩ през третото тримесечие беше леко ревизиран в низходяща посока, сочи третото четене на данните на Министерството на търговията, цитирани от Bloomberg. Американската икономика нараства с 2%, а не с 2,1%, както беше съобщено в края на ноември. При първото четене експертите съобщиха за 1,5% ръст на БВП. 

Все пак резултатът е над очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за повишение от 1,9%. През периода април – юни икономиката в САЩ нарасна с 3,9%.

Макар че данните са ревизирани надолу, потреблението на домакинствата продължава да е двигателят на растежа до голяма степен заради стабилния трудов пазар и ниските цени на горивата.

И все пак потребителите сами няма да могат да компенсират слабостта в сфери като бизнес инвестициите и негативните последици от забавения глобален растеж.

Ревизираните данни отразяват лекото повишение в складовата наличност. Слабият икономически растеж извън САЩ и силният долар натежават на износа, който изтрива 0,3 процентни пункта от ръста на БВП през третото тримесечие.

През предходния период износът допринася за 0,2% от ръста на икономиката. Bloomberg прогнозира, че ръстът в САЩ и забавянето в останалата част на света може още повече да увеличат разликата между вноса и износа през идните тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Рецесията иде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
Рецесията иде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още