fallback

Най-големите икономики ще рефинансират дълг за 7,1 трлн. долара през 2016 г.

Размерът на дълга на водещите световни икономики остава почти през промяна спрямо 2015 г.

20:04 | 04.01.16 г. 9

Размерът на дълга, който правителствата на водещите световни икономики ще трябва да рефинансират през 2016 г., ще остане почти без промяна спрямо миналата година, докато страните се опитват да намалят бюджетните си дефицити до една трета от пика, отчетен по време на финансовата криза, коментира Bloomberg.

Стойността на боновете, ценните книжа и облигациите на страни от Г7 и Бразилия, Китай, Индия и Русия (БРИК), чийто матуритет скоро изтича, възлиза на 7,1 трлн. долара спрямо 7 трлн. долара през 2015 г. и 7,6 трлн. долара през 2012 г. Япония, Германия, Италия и Канада ще отчетат спад на изплащанията по дълга, докато тези на САЩ, Китай и Обединеното кралство ще се увеличат, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Размерът на дълга с настъпващ падеж постепенно се понижава от 2012 г., или откакто Bloomberg следи данните. Спадът може да подкрепи пазара на облигации, докато Федералният резерв на САЩ постепенно повишава лихвените проценти, което увеличава доходността от рекордно ниските ѝ нива. Икономистите прогнозират бюджетните дефицити да се свият за седма поредна година през 2016 г., тъй като правителствата продължават да намаляват допълнителните разходи, за да се справят със глобалния финансов срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:44 | 09.09.22 г.
fallback