IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия остава на рекордно ниски нива

Добри данни за трудовия пазар има и от Испания

13:19 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Германия остава на рекордно ниски нива и през декември, съобщи федералната агенция по заетостта, цитирана от WBPonline. Делът на безработни е 6.,3%, непроменен спрямо ноември 2015 г., което е най-ниската стойност от обединението на Германия насам. Резултатът оправдава и прогнозата на анализаторите.

Безработните намаляват с 14 000 души през последния месец на миналата година.

Благоприятните икономически условия доведоха заетостта в Германия до най-високите й нива от над 25 години.

Агенцията по заетостта посочва, че към германския трудов пазар са се присъединили редица чуждестранни служители предимно от Румъния, България и Хърватия, но й от Гърция, Португалия и Испания.

Добри данни за трудовия пазар има и от Испания. Броят на безработните там пада с 55 790 през декември, което е второ поредно месечно понижение, съобщава Bloomberg. Спадът е по-голям от прогнозирания от анализатори (50 000). При сезонно изгладени данни на Министерството на труда безработните намаляват с 1,258 души. На годишна база понижението е 354 203 души.

Новите подаде документи за социално осигуряване, които са показател за новите назначения, нарастват с 85 314, което е най-голямото повишение, регистрирано някога. В сравнение с година по-рано испанците с работа на трудов договор се са увеличили с 533 186 души до около 17 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още