IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагласите за икономиката в Европа се влошават

Индексът ESI на Еврокомисията се понижава през февруари и в еврозоната, и в целия ЕС, и това е втори пореден месечен спад

14:22 | 26.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нагласите за икономиката и в еврозоната, и в целия Европейски съюз се влошават през февруари, сочи индикаторът на Европейската комисия Economic Sentiment Indicator (ESI). И в двата случая той бележи понижение: с 1,3 пункта до 103,8 пункта във валутния съюз, и с 1,5 пункта до 105,2 пункта в ЕС. Това е второто поредно понижение на показателя за 2016 г.

Влошаването на нагласите е в резултат на пониженото доверие сред потребителите и във всички бизнес сектори с изключение на строителството. Индексът ESI се понижава във всички големи икономики от еврозоната, като най-рязък е спадът в Холандия (-2 пункта) и Италия (-1,4 пункта). 

Понижението от 1,3 пункта при нагласите в индустрията се дължи на по-песимистичните възгледи на мениджърите за нивата на поръчките и на влошените очаквания за продукцията.

Спадът при сектора на индустрията (-0,9 пункта) е в резултат на значително по-мрачните очаквания за търсенето

Потребителското доверие спада значително - с 2,5 пункта, като очакванията се влошават и по четирите компонента: обща икономическа ситуация, бъдеща заетост, финанси на домакинствата и спестявания.

Подобрението в нагласите в сектора на строителството (+1,5 пункта) се дължи на ревизия нагоре в оценката на мениджърите за поръчките. Освен това те са по-оптимистични за трудовия пазар.

Авторите на доклада посочват, че индексът за доверието във финансовия сектор рязко се понижава (-10,2 пункта). Този показател не е включен в общия индекс ESI, отбелязват анализаторите.

Аналогична е динамиката и в резултатите за целия ЕС, където спадът от 1,5 пункта се дължи на влошено потребителско доверие (-2,4 пункта) и нагласи в индустрията (-1,6 пункта), услугите (-0,6% пункта) и строителството (-0,7 пункта).

Почти без промяна остават настроенията в търговията на дребно (-0,1 пункта).

Европейската комисия публикува отделен индекс за бизнес климата – Business Climate Indicator (BCI), който също се понижава с 0,2 пункта до +0,07 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 8 години
Наличната сгрешена европейска парична система е злокобна причина за предстояща разруха.За спасение е необходимо прекратяване на тази държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още