IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек ръст на помощите за безработица в САЩ

Компаниите като цяло държат на персонала си въпреки икономическите сътресения извън страната и умерения икономически растеж в САЩ

18:47 | 24.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лек ръст на помощите за безработица в САЩ

Повече американци са подали молби за помощи за обезщетение при безработица орез миналата седмица, но показателят остава на ниско равнище, което съответства на стабилен растеж на заетостта, предава AFP.

Министерството на труда на САЩ съобщи днес, че седмичните заявления за обезщетения при безработица са се увеличили с 6000 до 265 000 с отчитане на сезонните фактори. Средният четириседмичен брой, който е по-слабо променлив измерител, е нараснал само с 250 до 259 750.

Молбите са ориентир за уволненията на служителите и анализатори тълкуват данните с коментар, че компаниите държат на персонала си въпреки икономическите сътресения извън страната и умерения икономически растеж в САЩ. Заявленията са под 300 000, исторически нисък брой, вече 55 поредни седмици. Това е най-дългият период от 1973 година.

Когато бизнесът освобождава малко работници, е по-склонен да засили наемането, отбелязва агенцията. Работодателите в САЩ прибавиха 242 000 работни места през февруари, а безработицата остана на равнище 4,9 процента, припомня AP.

Междувременно стана ясно, че поръчките към американските заводи за дълготрайни стоки намалели през февруари, а ключовата категория, отразяваща инвестиционните планове на бизнеса, бележи най-големия си спад от декември.

Министерството на търговията съобщи, че поръчките за трайни стоки са се понижили с 2,8 процента миналия месец, след като през януари са нараснали с 4,2 процента. При самолетите за гражданската авиация, променлива категория, се наблюдава спад от цели 27,1 процента след скок от 48,6 процента през януари.

Поръчките в категорията, която проследява плановете на бизнеса за инвестиционни разходи, са се свили с 1,8 на сто през февруари след растеж от 3,1 сто през предходния месец. Това е най-силното понижение в инвестиционната категория, откакто през декември показателят спадна с 3,5 процента.

Промишлеността имаше тежка 2015 година, като перспективите остават несигурни и за 2016-а. Секторът е засегнат от икономическата слабост на водещи износни пазари и от силния долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още