IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция повиши прогнозата си за ръста за първото тримесечие

По-оптимистичната оценка идва на фона на резкия спад на индустриалното производство и по-високия бюджетен дефицит към февруари

11:31 | 08.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Франция повиши прогнозата си за ръста за първото тримесечие

Централната банка на Франция повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната през първото тримесечие на 2016 г. на фона на резкия спад на индустриалното производство и по-високия бюджетен дефицит.

Финансовата институция сега очаква 0,4% тримесечен ръст спрямо предходната оценка от 0,3%, пише MarketWatch. Повишеният оптимизъм се дължи на по-високата бизнес активност през март и по-високите положителни очаквания на мениджърите в промишлеността.

Подобряването на оценката подсказва, че втората най-голяма икономика в еврозоната може би стартира 2016 г. не чак толкова лошо. Френската статистическа служба Insee прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се разшири с 0,4% и през второто тримесечие, а безработицата ще започне да пада.

Според проучването на Централната банка на Франция относно бизнес активността индустриалното производство и поръчките растат през март, докато производството в автомобилния сектор леко намалява. Същевременно се възстановява това в химичния и фармацевтичния сектор.

Данните идват на фона на резкия спад на индустриалното производство през февруари заради по-слабата активност именно в промишлеността, рафинирането и транспорта.

Статистиката, публикувана от Insee в петък, сочи, че производството намалява с 1% на месечна база след спад на промишленото производство с 0,9 на сто. Производството в автомобилния сектор е надолу с 2,4%, а добива и преработката на горива се свива с 4%.

Анкетираните от Wall Street Journal икономисти очакваха по-бавно понижение на индустриалното производство, а именно – от 0,5%.

Други данни, изнесени също днес, пък показват, че за периода януари-февруари бюджетният дефицит на Франция се е разширил спрямо същия период на 2015 г.

Държавният бюджетен дефицит, изключвайки бюджетите за социално осигуряване, здравно осигуряване и разходите на местната власт – нараства до 25,6 млрд. евро спрямо 23,4 млрд. евро, колкото бе в края на февруари миналата година.

От финансовото министерство на страната оправдават ръста с предварителни плащания в размер на 5,4 млрд. евро към държавна агенция за услуги и плащания. Като се изключи този разход, държавните разходи намаляват спрямо разглеждания период на предходната година.

Приходите се повишават леко заради ръст на събраните от органа за защита на конкуренцията глоби и приходите от продажба на радио честоти. Те компенсират лекия спад на данъчните приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още