IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще движи пазарите през седмицата

Ще доминират от заседанията на три централни банки: ЕЦБ и регулаторите в Швеция и Турция

09:30 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Седмицата ще бъде доминирана от заседания на три централни банки: ЕЦБ и регулаторите в Швеция и Турция. Очакват се данни за икономическите нагласи в Германия, както и за активността в производствения сектор в еврозоната.

В понеделник, 18 април, германската централна банка Бундесбанк ще публикува месечния си доклад.

Председателят на Федералния резерв на САЩ за Ню Йорк Уилям Дъдли ще има изявление.

Във вторник, 19 април, германският Център за европейски икономически изследвания (ZEW) ще публикува изследването си за икономическите нагласи както във федералната република, така и в еврозоната.

Изявление ще има управителят на Английската централна банка Марк Карни. Миналата седмица регулаторът очаквано остави лихвените проценти непроменени и недвусмислено предупреди, че несигурността заради предстоящия референдум вече започва да тежи на икономическата активност.

В сряда, 20 април, Великобритания публикува данни за ръста на трудовите възнаграждения.

Заседание ще има Турската централна банка. Миналата седмица за наследник на управителя Ердем Башчъ беше избран досегашният му заместник Мурат Четинкая. Според Bloomberg посочването му е компромис между правителството на премиера Ахмет Давутоглу и президента Реджеп Ердоган. Любопитно е какъв подход в паричната политика ще предприеме Четинкая, тъй като досега централната банка се обявяваше за вдигане на лихвените проценти като средство за борба с високата инфлация. Властите от своя страна твърдят, че ставките трябва да се понижат. След като не последва Фед и не повиши лихвените проценти, турската централна банка се сблъска с обвинения, че се поддава на политически натиск.

В четвъртък, 21 април, ще излязат данни за продажбите на дребно във Великобритания.

Има две заседания на централни банки – на тази в Швеция и на ЕЦБ. И двете банки въведоха отрицателни депозитни лихви, а институцията във Франкфурт разшири програмата си за количествени облекчения на предишната си среща. Затова този път не се очакват допълнителни мерки, а по-скоро оценки за състоянието на икономиката в еврозоната.

В петък, 22 април, компанията за пазарни проучвания Markit ще публикува данни за активността в производствения сектор в еврозоната. Отделни данни ще има за Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още