IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия се подобрява втори пореден месец

Индексът ZEW се повишава повече от очакванията

12:50 | 19.04.16 г. 1
<p>
	Трейдър на борсата във Франкфурт.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трейдър на борсата във Франкфурт. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорското доверие в Германия се подобрява втори пореден месец през април, сочи проучването на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW). Индексът се повишава с 6,9 пункта до 11,2 пункта, което е повече от очакванията за ръст до 8,2 пункта.

В своето проучване ZEW включва анализатори и институционални инвеститори, които да оценят икономическата ситуация в Германия, както и да споделят очакванията си за идните месеци. 

Изненадващо положителните новини от Китай изглежда са подобрили нагласите сред финансовите експерти. От друга страна продължаващият слаб растеж на китайската икономика и в други важни развиващи се пазари продължават да тежат на германската износна индустрия“, коментира професор Саша Щефен, директор на отдела „Международни финанси и финансов мениджмънт“ в ZEW.

Освен това опасенията за евентуалното излизане на Великобритания от Европейския съюз изглежда имат отрицателно въздействие”, допълва той.

Оценката на участниците в проучване на актуалната ситуация в Германия се влошава. Индексът отчита спад от 3 пункта до 47,7 пункта.

Очакванията на пазарните експерти за развитията в еврозоната обаче се подобряват. Този показател се повишава с 10,9 пункта и достига 21,5 пункта през април.

Измерителят за актуалната ситуация в еврозоната пада с 0,3 пункта до -12,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
еврака се пока4ва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още