IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязко забавяне в ръста на новите назначения в САЩ

Работодателите извън земеделието са назначили през май най-малко нови служители от септември 2010 г.

16:03 | 03.06.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работодателите в САЩ са назначили през май най-малко нови служители от септември 2010 г. Рязкото забавяне при новите работни места по всяка вероятност ще предизвика съмнения за перспективите пред американската икономика и за намеренията на Федералния резерв да повишава лихвените проценти, коментира WBPonline.

Компаниите извън земеделието са добавили едва 38 хил. нови работни места през петия месец на годината, което е далеч под очакванията за 160 хил. нови назначения, показва докладът на Министерството на труда на САЩ. Ревизиите на данните за предходните два месеца водят до понижение в ръста на новите назначения тогава с 59 хил. Така през март и април работодателите в САЩ са добавили съответно 123 и 186 хил. нови работни места. 

След рязкото забавяне в ръста на заетостта този месец усреднената стойност за последните три месеца става 116 хил. нови назначения на фона на 240 хил. през януари.

Безработицата пада до 4,7%, което е под очакванията за стойност от 4,9 на сто. През април делът на безработните беше 5 на сто. 


source: tradingeconomics.com

 

Средните почасови възнаградения растат с 0,2% на месечна база през май, оправдавайки очакванията на пазарите. На годишна база повишението е 2,5%, което също е в унисон с прогнозите.

Динамиката при заплатите беше разнопосочна през последните месеци, отбелязва WBPonline. В края на миналата година например темпът се ускори до 2,6%, но през пролетта се забави. Все пак скоростта, с която растат възнагражденията, изглежда следва умерена тенденция за ръст на фона на последните няколко години. Това обаче е прекалено малко основание за оптимизъм на фона на слабите данни от доклада.

Те едва ли ще вдъхнат особена увереност на централните банкери, които през последните няколко седмици демонстрираха готовност за повишение на лихвените проценти през лятото, ако макроикономическите данни го позволят. Ключова в това отношение ще бъде речта на председателят на Фед Джанет Йелън в понеделник в 19:30 часа българско време.

В четвъртък частната компаниия ADP (Automatic Data Processing) обяви, че частният сектор в САЩ е добавил 173 хил. нови работни места през май. Стойността е малко над очакванията за повишение от 165 хил. работни места, прогнозирани от икономистите, анкетирани от MarketWatch. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 7 години
Хах - разбира се че данните на АДП не са прогнозни - ако бяха прогнозни щяха да са по близо до истината.Техните данни им ги подават едни чичковци да повдигнат топката та после като излезнат реалните да откъснат топките на баламурите дето ги гледат тези работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 7 години
Не бе Люсиенчо - Назначили са само 38к защото има пълна заетост и има недостиг на търсещи работа и сега вместо на по две места ще трябва да почнат да работят на по три щото няма кой да я свърши таза работа А за септември когато ще назначават учители сигурно ще ги внасят от Марс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ХАХ
преди 7 години
Здравейте,интересува ме следният въпрос:явява се голяма разлика между данните на ADP за 173000 нови работни места в частният сектор и доклада на Министерството на труда от днес за 38000.Нали данните на ADP не са прогнозни?От друга страна нивото на безработица е най-ниско от години,което означава максимална заетост на трудовия пазар.Благодаря ви и се надявам на отговор от професионалистите в този сайт.Бъдете здрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
lyusien
преди 7 години
Безработиата е на нио 4.7 % което значи пълна заетост След като в частния сектор са създадени 173 х работни места а общо само 38 хил това значи че са спрели назначаването на учители и други държавни служители и ще го направят през август и септември Но ниво на безработица от 4.7 е забележително и е едно най ниското в света Ако инфлацията е около 2 % ФЕД ще повиши лихвите още на 15 юни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още