IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Швейцария се повишават през май

По всяка вероятност централната банка се е намесвала на валутните пазари, за да отслаби франка

16:19 | 07.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните валутни резерви на Швейцария се повишават през май, което подсказва, че по всяка вероятност централната банка се е намесвала на валутните пазари миналия месец в опит да отслаби скъпия франк, съобщи Wall Street Journal.

Резервите на банката растат от 587,9 милиарда франка през април до 602,1 милиарда франка (620,34 милиарда щатски долара), сочи месечният доклад на банката.

Стойностите отчитат колебания в зависимост от обменния курс на франка.

„Това показва каквото мислехме: че швейцарската народна банка все още значително се намесва на пазара, за да стабилизира франка спрямо еврото“, коментират анализаторите от ING Bank. “И това няма да спре”, допълват експертите.

През последните седмици еврото се търгуваше между 1,10 и 1,11 франка за евро - далеч по-евтин курс в сравнение с тавана от 1,20 франка за евро, който беше премахната миналата година през януари, след като беше в сила три години. Към 14:20 часа българско време курсът е 1,0983 франка за едно евро

Говорител на регулатора е отказал коментар дали е имало намеса от страна на банката. Швейцария е особено чувствителна към валутния курс с еврото, защото еврозоната е основният й партньор за износ.

Вече повече от година Швейцария поддържа отрицателна депозитна лихва от -0,75%. Освен това представители на централната банка са изразявали готовност за намеса на валутните пазари, за да отслабят франка, като изкупуват активи, деноминирани в международни валути. В резултат на това балансът на швейцарската централна банка е около 95% от БВП на страната.

Графика: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Като разпределение по общо дял са:USD 33%EUR 42%GBP 7%JPY 7%CAD 3%OTHER 8%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
В USD се увеличават с 1%. В други "дребни" валути(AUD, CNY, DKK, KRW, SEK, SGD) се увеличава също с 1%. В евро са същите, в JPY намалават с 1%.Това e Q1 2016, спрямо Q4 2015.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
още се чудя що се излагаш с коментари в този сайт ... *** ае да ти кажа че то явно трудно четеш написаното :) във всяква валута от кошницата на МВФ по някво приблизително равно количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още