IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo повиши прогнозата си за германската икономика

БВП на страната ще нарасне с 1,8% през тази година и 1,6% през 2017 г., очаква институтът

15:37 | 16.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Германският институт за икономически изследвания Ifo ревизира нагоре очакванията си за растежа на най-голямата европейска икономика през 2016 и 2017 г. Институтът изтъква силния пазар на труда и по-високите държавни разходи за бежанците, съобщава Ройтерс. 

Базираният в Мюнхен институт обяви, че очаква германският брутен вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 1,8% през тази година в сравнение с прогнозата за 1,6-процентов ръст, която направи през април заедно с други водещи икономически институции.

„Първото тримесечие приключи по-добре от очакваното“, коментира икономистът от Ifo Тимо Волмершаузер. Той допълни, че умереният растеж на германската икономика, започнал през 2014 г., ще продължи и през втората половина на годината.

През 2017 г. институтът очаква растеж на БВП от 1,6% спрямо прогнозираните по-рано 1,5%. 

Като цяло Ifo е по-оптимистично настроен за икономическите перспективи пред Германия от германската централна банка, която прогнозира ръст от 1,7% през тази година и 1,4% през следващата.

Що се отнася до инфлацията, Bundesbank очаква 0,2% ръст на потребителските цени през 2016 г., 1,5% повишение през 2017 г. и 1,7% през 2018 г. За сравнение, предишната прогноза от декември предвиждаше 1,1% инфлация през 2016 г. и 2 на сто през 2017 г.

Най-голямата икономика на еврозоната се представяше по-добре на фона на останалите страни членки през последните години. Компаниите износителки обаче бяха принудени да се лишат от част от пазарния си дял и това може да продължи и тази година в противовес на стабилните вътрешни фактори, посочва централната банка.

Все пак Bundesbank посочва, че основните тенденции в германската икономика са положителни и че тя е подкрепена от ръста в заетостта и доходите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още