IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молбите за помощи при безработица в САЩ записват леко повишение

Броят им обаче остава сравнително нисък и говори за стабилност на трудовия пазар

16:31 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече американци са подали молби за помощи при безработица миналата седмица, но като цяло нивото им остава сравнително ниско, съобщи Associated Press.

Министерството на труда обяви, че броят на подадените документи нараства с 10 хил. до сезонно изгладените 268 хил. Средната стойност за последните четири седмици, която елиминира волатилността между седмиците, остава без промяна на ниво 267 хил. 

Търсенето на обезщетения при безработица е показател за съкращенията. Броят на подадените молби е под 300 хил. вече 69 седмици – най-дългият период от 1973 г. насам.

Темпът на назначения се забави тази пролет, коментира Associated Press и припомня, че през май работодателите в САЩ са добавили едва 38 хил. нови работни места, което беше най-ниското ниво от над 5 години. Макар че не увеличават новите назначения, компаниите не са склонни да свиват персонала си и показател за това е нивото на безработица – 4,7%, най-ниското от над 8 години.

Американската икономика стартира слабо годината, като БВП нарасна с 1,1% през първото тримесечие. Обикновено темпът се наваксва през пролетта и лятото и това са надеждите на редица икономисти, като двигател на повишението по всяка вероятност отново ще бъде стабилното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още