IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните валутни резерви на Швейцария се повишават през юни

Очакванията са централната банка да продължи да бъде активна на валутните пазари и да държи националната валута над сегашното ниво от 1,08 франка за евро

13:55 | 07.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международните валутни резерви на Швейцария се повишават през юни, което по всяка вероятност се дължи на намесата на централната банка на валутните пазари след референдума във Великобритания на 23 юни, съобщи Ройтерс. Тогава близо 52% от гласоподавателите подкрепиха излизане на страната от Европейския съюз (ЕС).

Когато резултатите станаха ясни, Швейцарската централна банка обяви, че ще предприеме интервенции, за да овладее поскъпването на франка, който се счита за валута убежище и става атрактивен във времена на несигурност.

Такива публични изявления са необичайни, тъй като банката обикновено не коментира действията си, посочва агенцията. 

Към края на юни институцията разполага с международни валутни резерви на стойност 608,811 млрд. франка (623,846 млрд. долара) на фона на 602,148 млрд. франка през май.

Според Маркус Шмидер, икономист във Wellershoff & Partners, интервенциите на банката през юни са били на стойност около 14 млрд. франка. По всяка вероятност по-голямата част от тази сума е била акумулирана през дните около британския референдум.

От централната банка са отказали да коментират колко е струвала досега намесата й на пазарите, нито пък докога ще продължи.

Агенция Ройтерс цитира анализатори, според които банката се е намесвала по-малко от очакваното.

Очакванията са институцията да продължи да бъде активна на валутните пазари и да държи франка над сегашното ниво от 1,08 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още