IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ расте с най-бърз темп от близо година

Промишленото производство се повишава най-бързо от януари

17:32 | 15.07.16 г.
<p>
	Комплекс на петролната компания Halliburton в щата Северна Дакота.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Комплекс на петролната компания Halliburton в щата Северна Дакота. Снимка: Архив Ройтерс

Производственият сектор в САЩ нараства през юни с най-бърз темп от януари насам, подкрепен от производството на автомобили и от сигналите, че вътрешното потребление се подобрява, съобщи Bloomberg.

Промишленото производство, което съставя 75% от цялата индустрия, расте с 0,4%, след като през май се сви с 0,3 на сто, показват данните на Федералния резерв. Средната прогноза на 25 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 0,3% повишение.

Общото индустриално производство, което включва минното дело и компаниите за комунални услуги, записва ръст от 0,6%, което също надминава очакванията и е най-големият ръст от близо година. 

Стабилизирането при цените на суровините и избледняващите ефекти от силния долар позволяват на компаниите в производствения сектор също да заемат стабилна позиция. По-малката складова наличност и повишеното търсене от страна на домакинствата подкрепят индустрията, но същевременно глобалните последици от референдума за Brexit може да се превърнат в пречка за американските компании да изнасят.

Промишленият сектор генерира около 12% от икономиката на САЩ.

Bloomberg посочва, че добрите резултати вероятно отразяват топлото лято, като този юни беше най-топлият във всички щати с изключение на Хаваи и Аляска.

Минното дело, включително сондажите за петрол, записва ръст от 0,2 на сто, отразявайки стабилизирането в цената на нефта и на други суровини.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още