IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания отчитат ръст през юли

По-топлото време и по-слабият паунд са подкрепили търговията на дребно

12:49 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-топлото време и по-слабият паунд са подкрепили продажбите на дребно във Великобритания през юли, съобщава ВВС, базирайки се на официални данни.

Продажбите на дребно са нараснали с 5,9% спрямо юли 2015 г., заяви Националната статистическа служба.

„По-доброто време тази година може би е основният фактор, като продажбите на дрехи и обувки се представят особено добре“, каза Джо Грайс от стастическата служба. Той добави, че има невероятни доказателства, които предполагат, че по-слабият паунд е насърчил международните туристи да харчат повече.

Продажбите на часовници и бижута са се увеличили с 16,6% през юли спрямо същия период на миналата година – най-големия скок от почти две години.

Спрямо юни продажбите на дребно във Великобритания също отчитат повишение – от 1,4%, като данните са много по-силни от очакванията.

Паундът поскъпна с около половин цент до двуседмичен минимум спрямо долара след представянето на цифрите.

Данните за търговията на дребно се оказаха в противоречие с очакванията за незабавен удар върху доверието на потребителите след вота на британците за излизане от Европейския съюз.

Други данни, представени по-рано тази седмица, също показаха слаб незабавен ефект на вота за Brexit върху пазара на труда. Има признаци обаче за засилващ се инфлационен натиск след срива на паунда, което може да намали покупателната сила на домакинствата.

Денис де Йонг от UFX.com казва: „Търговците на дребно със сигурност не са поели такъв голям удар, какъвто мнозина предвиждаха веднага след Brexit, но те все още изпитват опасения за това какво предстои през следващите няколко месеца“.

Правителството няма все още да празнува, тъй като се нуждае от още доказателства, че потребителите продължават да посягат към портфейлите си, докато последиците от Brexit стават по-ясни“, допълва той.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още