IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на германската икономика се забавя, потвърди финалното четене на данните

Повишението на тримесечна база възлиза на 0,4 на сто

09:47 | 24.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската икономика продължава да расте, но с по-бавен темп през второто тримесечие. Финалното четене на данните за БВП потвърди, че повишението на тримесечна база възлиза на 0,4 на сто, съобщава германската статистическа служба Destatis. През периода януари-март ръстът беше 0,7%.

Положителният принос идва от баланса между износа и вноса, като износът расте с 1,2%, а вносът се понижава с 0,1% през второто тримесечие, като по този начин търговията добавя стабилните 0,6 процентни пункта към икономическия ръст. 

Вътрешното търсене отправя смесени сигнали. Разходите за потребление на домакинствата се повишават със скромните 0,2 на сто, а държавните разходи растат с 0,6%.

Капиталообразуването обаче се понижава спрямо първото тримесечие. Фиксираното капиталообразуване в машини и оборудване се понижава с 2,4%, а в строителството – с 1,6%. Освен това складовата наличност се понижава леко и оказва негативно влияние върху ръста на БВП, като изтрива 0,1 процентни пункта.

На годишна база икономическият ръст в Германия е 3,1%, което е най-високото повишение от пет години насам. Експертите от Destatis посочват обаче, че през периода е имало три работни дни повече, което се дължи на това кога са се паднали националните празници и затова се е стигнало до този висок ръст.

 


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още