fallback

Ръстът на икономиката в САЩ е ревизиран леко надолу

През второто тримесечие американският БВП расте с 1,1% годишен темп на ръст, а не с 1,2%, както по-рано беше изчислено

16:38 | 26.08.16 г.

Икономиката в САЩ расте с по-слаб темп през второто тримесечие, отколкото първоначално се смяташе, съобщава Bloomberg. БВП през периода април – юни се разширява с 1,1% годишен темп на ръст, а не с 1,2 на сто, сочат данните на Министерството на търговията.

Ревизирането се дължи на по-слабите държавни разходи и по-бързото изчерпване на складовата наличност.

Разходите на домакинствата се оказват по-високи (4,4% годишен темп на ръст) заради покупки на употребявани коли.

Икономиката така и не успя да развие устойчива инерция, която да позволи на Федералния резерв на САЩ да продължат с повишението на лихвените проценти, което започна миналата година през декември.

След сравнително слабото първо полугодие на 2016 г. се очаква растежът да се подобри през останалата част на годината, посочва Wall Street Journal.

Редица анализатори очакват потенциалното възстановяване през третото тримесечие да се задвижва от потреблението на домакинствата и трупането на складова наличност. Актуалният доклад показва, че ръстът на заплатите е ревизиран чувствително нагоре, което дава надежди за по-високи разходи в бъдеще.

През януари-март темпът на годишен ръст беше 0,8 на сто, а сегашните данни до голяма степен оправдават средните очаквания на икономистите, анкетирани от Bloomberg.

Във второто четене за пръв път има данни за корпоративните печалби през второто тримесечие. Преди облагане с данъци те се понижават с 1,2%, след като нараснаха с 3,4 на сто през първите три месеца на годината. На годишна база печалбите се понижават с 4,9%. Разочароващите данни поставят под съмнение бъдещото представяне на вече забавените бизнес инвестиции и потенциала за назначаване на нови служители.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:09 | 08.09.22 г.
fallback