IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция забавя икономическия си растеж през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,1% в периода от април до юни в сравнение с 4,7% през предходното тримесечие

12:59 | 09.09.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Икономическият растеж на Турция се забави през второто тримесечие на годината на фона на спада на инвестициите в частния сектор, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,1% в периода от април до юни в сравнение с 4,7% през предходното тримесечие, показват турската статистическа служба. Средната прогноза на 14 анкетирани от Bloomberg икономисти беше за растеж от 3,7%. 

Данните не отразяват въздействието на опита за военен преврат през юли, който разтърси пазарите и понижи цените на турските акции, посочва Bloomberg.

Междувременно данните за ръста на БВП за първото полугодие бяха понижени леко от 4,9 до 4,7 на сто. 

Петъчните статистически данни не съвпадат с прогнозите за първи път от третото тримесечие на 2014 г. За периода между април и юни тази година частните инвестиции се свиват с 1,6% спрямо година по-рано, докато потреблението на домакинствата остава на високо ниво, след като турската Централна банка понижи разходите по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 7 години
щото изляха една камара пари, щото нали са буферна държава ... чакай сега да видим следващите месеци как ще е, след изцепките на султана.... да не се окаже че пак си се изказал неподготвен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Нямат си валутен борд,това е една от икономиките която си заработва реалнохляба,а не машинации и спекулации от пусто в празно както правят някой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
На фона на почти ежедневните терористични нападения, войната в Сирия, политическата нестабилност, лихвените проценти в САЩ, икономиката им направо блести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Една разтърсвана от атентати воен преврат и наводнена от емигранти Турция има ръст на Б В П за полугодието от 4.7 % Значителен ръст на една близо трилионна икономика А ние член на Е С остров на спакойствието умираме от радост че имаме 3 % ръст като мълчим че всички хора да почустват ръста се нуждаем от 5 % ръст Можем да го постигнем но трябва арестувани и осъдени висши политици и магистрати по малко сива икономика по добри закони и правила които се спазват от всички Можем да вземем пример дори от Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още