IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът се срина с 6% само за две минути

Според трейдъри това се е случило заради прекомерни поръчки за продажба на паунда, направени чрез алгоритми за търгуване

10:03 | 07.10.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Две минути хаос в разгара на търговската сесия на финансовите пазари в Азия изпратиха паунда с 6,1% надолу само в рамките на 2 минути. Трейдърите смятат, че това се е случило заради прекомерни поръчки за продажба на паунда, направени чрез алгоритми за търгуване, коментира Bloomberg TV Bulgaria.

Ситуацията наподобява типичен flash crash (oт английски "светкавичен срив" - бел. ред.). В такава ситуация алгоритмите за търгуване, които трейдърите използват, изкривяват пазара, като задействат масивни поръчки за продажби при пробиването на определени нива на подкрепа, което предизвиква рязък спад в рамките на минути или дори секунди.

Понижението от 6,1% потопи паунда до ниво от 1,1841 долара за паунд, а това е и най-рязкото поевтиняване на британската валута от вота за Brexit насам. Паундът не беше достигал толкова ниско ниво спрямо долара от март 1985 г.

Според трейдъри, поискали анонимност, поне една електронна платформа за търговия е записала трансакция на стойност 1,1378 долара за паунд.

„С една дума - ужасяваща ситуация. Доверието във валутните пазари отново беше силно разклатено и всеки трейдър, участвал на пазара тази вечер, ще се замисли за ликвидността на пазара в бъдеще“, каза Карл Шамота, директор за валутните изследвания и стратегии в Cambridge Global Payments.

"Това беше още по-голямо движение в сравнение с това, което видяхме след вота за Brexit. Почти липсваха предложения за покупки, нямаше такива, когато това се случи", каза трейдър от европейска банка в Токио.

След срива обаче паундът се възстанови и към 9:35 ч. българско време се търгува на ниво от 1,2464 долара за паунд.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Продавачите и доставчиците на ликвидност не са си свършили работата"Или пък са си я свършили прекрасно.. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
MZ/X
преди 7 години
Доста стопове изгоряха покрай тази случка. Дано не си заминат и някои посредници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
emilioner
преди 7 години
Продавачите и доставчиците на ликвидност не са си свършили работата,тяхна работа е да следят колко поръчки има заложени на дадена цена и като се стигне до пробив да се компенсира с достатъчно обратни поръчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Пазара изтънял и после флаш краш ... такова нещо от флаш крас трудно ще се случи от алогота, просто защото от Брекзит на сам са ясни нагласите, тренда и редица други неща, целият пазар е наясно каква е ситуацията - вчера силно го напънаха надолу пазара - по ми мяза на стоп хънт и пробиване на силни зона от поръчки, която е държала паунда и под нея безна ... та затова виждаме и този срив и обратно връщане .. все пак това се е случило в най-слабо ликивидната част от деня ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
долар паунд паритет само когато богоизбраните от фед вдигнат лихвите и тогава може на килограм да се купуват паунди от спекулантите лежа4и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
abdul
преди 7 години
Алгоритми?... оправдания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
Само въпрос на време е паунда да се озове отново на 1.15 долара за паунд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още