IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в еврозоната отчита най-активния си месец тази година

През ноември компаниите в услугите и промишлеността повишават цените за пръв път от над една година

14:53 | 23.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнесът в еврозоната отчита през ноември най-активния си месец за тази календарна година, като компаниите повишават цените за пръв път от над една година, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на данни от частната компания Markit.

Повишението в индексите на мениджърите по поръчките (PMI) подсказва, че скромното възстановяване във валутния съюз набира инерция в края на годината.

Широкият индекс в сектора на промишлеността и услугите се повишава от 53,3 пункта през октомври до 54,1 пункта през ноември, което е най-високата стойност от декември миналата година и също така над очакванията на анализаторите за 53,4 пункта.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а под 50 пункта – за свиване. Проучването е проведено сред около 5 000 компании.

Изследването подсказва, че по-високите нива на активност ще се запазят и през идните месеци, тъй като новите поръчки също растат с най-бърз темп тази година. „Все повече фирми увеличават капацитета си в резултат на повишение в поръчките. Така се достига най-високият темп на ръст при заетостта от края на кризата“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Според авторите на доклада компаниите са повишили цените на стоките и услугите си за пръв път от август 2015 г., което е окуражително за Европейската централна банка. Регулаторът се затрудняваше да насърчи инфлацията до целевото ниво от 2 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още