fallback

ING Group: Паритет между еврото и долара е въпрос на време

Анализаторите посочват в петък, че инфлацията в Европа се затруднява да се ускори

20:47 | 16.12.16 г. 9

Разминаването в паричната политика в Европа и САЩ ще доведе до паритет между еврото и долара, смятат от ING Group. В четвъртък единната валута поевтиня до 1,0364 долара, най-ниското ниво от август 2003 г.

Силният долар е ключов фактор, тъй като инвеститорите смятат, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме по-бързо повишение на лихвените проценти през 2017 г. с ускорение на ръста на американската икономика.

От друга страна, Европейската централна банка (ЕЦБ) пък ще удължи програмата си за количествени облекчения, макар и с по-слаб темп, като инжектира още 540 млрд. във все още затруднената икономика на еврозоната.

Анализаторите от ING посочват в петък, че инфлацията в Европа се затруднява да се ускори. Заради това и заради спада на еврото до 1,03 долара от банката смятат, че паритетът между еврото и долара е въпрос на време.

Очаквайте известно консолидиране на ниво 1,0450 – 1,0500, но тазседмичното дъно, което еврото достигна, означава, че спускането на валутния курс до паритет е само въпрос на време“, пише в бележката от петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
fallback