IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Испания пада до 7-годишен минимум в края на 2016 г.

Данните по всяка вероятност са добре дошли за премиера Мариано Рахой, който превърна създаването на работни места в приоритет на администрацията

13:57 | 26.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в Испания се понижава до седемгодишно дъно през четвъртото тримесечие на 2016 г. Данните по всяка вероятност са добре дошли за премиера Мариано Рахой, който превърна създаването на работни места в приоритет на администрацията, коментира Bloomberg.

Нивото на безработица се понижава до 18,6% през трите месеца до края на декември, показват данните на Националната статистическа служба на страната. През предходното тримесечие безработицата беше 18,9%. Очакванията на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за спад до 18,7%.

Общият брой на безработните испанци е около 4 млн. души спрямо 6 млн. през 2013 г., когато беше отчетен пик на безработицата в страната. Земеделието и индустрията са водещите сектори за създаването на нови работни места, за разлика от сектора на услугите и строителството, които бяха двигател на пазара на труда преди кризата. 

„Това е приятна изненада, но все пак темпът на създаването на работни места се забавя“, казва Естефания Понте, икономист в BNP Paribas Personal Investors в Мадрид. „Това показва, че има по-слаба динамика в частното потребление“, допълва тя.

Мариано Рахой заяви, че ръстът в заетостта на годишна база съответства на обещанието му отпреди изборите до 2020 г. 20 млн. испанци да имат работа. Сега броят на заетите достига 18,5 млн. души. През миналата година испанската икономика е добавила близо 500 хил. нови позиции.

„Ако успеем да поддържаме икономическата си политика, ще имаме 20 млн. заети. Има още много работа, но се движим напред“, заяви премиерът.

Bloomberg припомня, че в момента Народната партия на Рахой се опитва да прокара бюджета за 2017 г., след като 10-месечната политическа безизходица забави процеса по приемането му. След като изгуби парламентарното си мнозинство, на Рахой ще му е необходимо многопартийно споразумение, за да прокара проектобюджета.

Европейската комисия, която следи бюджетите на държавите членки, одобри финансовия план на Испания, макар че той леко излиза от изискванията за дефицита. Испанската централна банка и властите в Мадрид очакват икономически ръст през 2017 г. в рамките на 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още