fallback

Рязкото поскъпване на бензина в САЩ ускорява инфлацията през януари

Потребителските цени се повишават с 0,6% на месечна база

16:12 | 15.02.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Потребителските цени в САЩ се повишават през януари с най-рязък темп от февруари 2013 г. насам, насърчени основно от по-скъпите горива, съобщава Bloomberg.

Инфлацията се ускорява до 0,6% на месечна база, след като през декември беше 0,3 на сто, показаха данни на Министерството на труда. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,3%.

На годишна база цените се повишават с 2,5 на сто, което е най-високата стойност от март 2012 г.

Освен бензина, по-скъпи са облеклата и новите автомобили и това показва, че се натрупва инфлационен натиск, тъй като стабилното търсене кара някои компании да повишават цените.

Бензинът поскъпва със 7,8% и така генерира около половината от месечното повишение през януари. Цените на облеклата се повишават с 1,4%, което е най-резкият ръст от февруари 2009 г. насам. Новите коли поскъпват с 0,9% през първия месец на годината, което е най-високото повишение от ноември 2009 г.

Базисната инфлация, която изключва колебливите цени на храните и горивата, е 0,3% на месечна база, което е най-високата стойност от пет месеца. На годишна база базисната инфлация се ускорява до 2,3 на сто. Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха базисна инфлация от 0,2% на месечна и 2,1% на годишна база.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
fallback