fallback

Германската индустрия отчита най-големия спад в поръчките от 2009 г. насам

Министерството на икономиката посочва, че слабите резултати от януари донякъде се дължат и на високата база за сравнение от края на 2016 г.

10:17 | 07.03.17 г. 5

Германският индустриален сектор отчита по-рязък от очакваното спад във фабричните поръчки през януари, съобщава Financial Times. Понижението възлиза на 7,4% на месечна база, което е най-незадоволителното представяне от 2009 г. Очакванията бяха за спад от 2,5 на сто, след като през декември беше записан ръст от 5,2%.

Слабото начало на 2017 г. идва, след като германската индустрия изпрати 2016 г. със силен финал.

Министерството на икономиката посочва, че слабите резултати от януари донякъде се дължат и на високата база за сравнение от края на 2016 г. FT посочва, че традиционно има висока волатилност по този показател на месечна база.

По думите на Карстен Бжески, икономист в ING, волатилността в изменението на месечна база от лятото насам е почти безпрецедентна. „Днешните разочароващи данни напомнят, че германската индустрия изпитва повече затруднения да се върне към развитието си на пълна скорост, отколкото проучванията на нагласите подсказваха“, посочва Бжески.

В основата на спада стои слабото вътрешно търсене: поръчките от Германия се понижават с 10,5%, а тези от чужбина записват спад в размер на 4,9%. Поръчките на капиталовите стоки отчитат понижение от 11%.

На годишна база фабричните поръчки в Германия записват ръст от над 4 на сто.

source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
fallback