fallback

България е сред държавите в ЕС с най-слаба инфлация през февруари

Евростат потвърждава, че ръстът на потребителските цени в еврозоната е достигнал желаните 2%

13:57 | 16.03.17 г. 4

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-слаба годишна инфлация през февруари, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Хармонизираният индекс на потребителските цени у нас отчита 0,9% годишен ръст през втория месец на годината, което ни нарежда на трето място по ниска годишна инфлация заедно с Дания.

На първо място е Ирландия с 0,3%, следвана от Румъния с 0,5%.

Същевременно в Естония годишният ръст на хармонизирания индекс на потребителските цени е най-висок в ЕС – 3,4%. Следва Белгия с годишна инфлация от 3,3% през февруари и Литва и Латвия с по 3,3%.

Евростат потвърждава първоначалната си оценка, че инфлацията в еврозоната е достигнала 4-годишен връх от 2% - точно колкото е и целевото равнище на Европейската централна банка (ЕС).

Средното за ЕС ниво на инфлация през февруари спрямо същия месец през 2016 г. е 1,9%, сочат още данните.

За сравнение, през февруари миналата година инфлацията в еврозоната и ЕС беше отрицателна.

Най-голям тласък на ръста на потребителските цени през февруари дават цените на горивата, които се увеличават с 0,6 процентни пункта, следвани от цените на зеленчуците и горивата за отопление. Същевременно през февруари най-силно падат цените на телекомуникациите – с 0,1 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
fallback